New Stories From 'Urban Agriculture Notes'
Random header image... Refresh for more!

Holland: Schoffelen en zaaien met azc’ers

Click image to see larger file. zc’ers en buurtbewoners tuinieren samen bij de Bijlmerbajes.
Foto Simon Trel

Op het terrein van de Bijlmerbajes worden moestuin-workshops georganiseerd om azc’ers en Amsterdammers met elkaar in contact te brengen.

By Kirsten Dorrestijn
NRC
28 April 2017

Excerpt:

Bij de entree van de voormalige Bijlmerbajes voetballen drie jongens op een voetbalveldje van kunstgras. Erachter loopt huisbioloog Theo Coolen met een kruiwagen tussen de moestuinbakken. Hij zet materialen klaar voor de tweede moestuin-workshop van dit jaar. De houten bakken en langgerekte ‘akkers’ met houten omlijsting steken vrolijk af tegen de grijze gevangenismuren. In de verte razen metro’s bij station Spaklerweg af en aan. Sinds augustus 2016 biedt de Bijlmerbajes onderdak aan zo’n 500 vluchtelingen die wachten op een status of op huisvesting.

Het is één uur, start van de workshop. Vandaag gaan sla, prei, aardappel, pompoen, tuinboon en courgette de grond in. Maar behalve een handvol enthousiaste buurtgenoten is er nog geen azc’er te bekennen. Organisator Tim de Broekert van Stadsboeren wordt er niet zenuwachtig van. „Als ze ons zo bezig zien, komen ze vanzelf wel”, verzekert hij.

Er worden schoffels uitgedeeld. Eerst moet het opgeschoten onkruid in de akkers worden losgemaakt. De voetballende jongens helpen op De Broekerts vraag gewillig mee.

Read the complete article here.